Kasy fiskalne 50 faktur

Zgodnie z prawem do celu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sytuacja osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kwotach rejestrujących. Jak zamieniły się te przepisy? Czy kasa fiskalna w fabrykach gastronomicznych jest potrzebna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały mieć zastosowanie do twarzy zajmujących się prowadzeniem małych barów, domów z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W świadomość obowiązujących przepisów prawa tego nie stosuje się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z wyżywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj jeszcze o te, które oferują swoje usługi sezonowo. Podobna jakość jest w wypadku podmiotów interesujących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych użytkowników. W klubu ze koleją przepisów w 2015 roku, na dzień dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W owej formie nie ma znaczenia wielkość lokalu, albo istnieje więc wielka restauracja, bądź te mały bar, czy pracuje sezonowo czy wszystek rok. Mówienia nie jest więcej wysokość osiąganego wpływu. Na pomocy należy być fakt, że ustawodawca pomyślał o stanie na wprowadzenie takich kas w dziedzinie gastronomicznej. Dlatego też kasę piszącą w pokoju gastronomicznym potrzeba było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała być teraz zafiskalizowana, zaprogramowana, skłonna do lekturze, a dodatkowo zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także pamiętać zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z drugimi stawkami VAT dla materiałów z innych kategorii.  Był to istotny warunek do wzięcia z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

W przypadku oferowania usług gastronomicznych, jeżeli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w prywatnej działalność 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do rozwiązania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, lecz nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kasę fiskalną musiał wprowadzić do 1 lutego 2015 roku. Na uwagę zasługuje także fakt obowiązku stosowania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Teraz w ostatnich terenach kasę rejestrującą należy wpisać w ciągu 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w jakim stała stworzona pierwsza usługa gastronomiczna.